Szolnok

Szolnok, megyei jogú város, Jász – Nagykun – Szolnok megye székhelye. Gazdasági, kulturális központ, hazánk 10. legnagyobb városa. A Tisza partján, a Tisza – Zagyva torkolat háromszögében fekszik, a folyó egyik legfontosabb átkelőjénél.

Bár a történelem során jó pár alkalommal pusztult el a város, így kevés műemlékkel büszkélkedhet, a múlt vigyázott örökségei, a mai modern város, a két folyó és a Holt – Tisza menti üdülőövezet miatt érdemes ellátogatnotok Szolnokra, az Alföld szívébe – írja a Hovamenjek.hu utazási portál.

Szolnok

A Zagyva csendes zugában, idilli környezetben található a Művésztelep, mely Magyarország legrégibb ilyen jellegű telepe. August Petenkofer osztrák tiszt és festőművész mintegy három évtizeden keresztül élt és alkotott a városban. Hatására több művész is Szolnokra költözött, életre hívva a Művésztelepet. Szomszédságában áll a Damjanich – szobor, mely a méltán híres Szolnoki csata márvány emlékműve. A némileg távolabb álló Vártemplomban gyakoriak a komolyzenei előadások és koncertek.

A Zagyva túloldalán, az egykori halászfalu szerkezetét megőrző Tabán, apró zegzugos utcáival igazi kuriózum. Az itt nyílt Tájházi Múzeuma vidék és a kor kedvelt használati tárgyait mutatja be. A Belváros felé haladva a múlt századot idéző épületek (Bíróság, Megyeháza) hívják fel magukra a figyelmet. Külön érdekesség a Varga Katalin Gimnázium épülete. Az egykori Városháza helyén kialakított Kossuth téren nemcsak a járdáról feltörő ritmikus szökőkutat, hanem a téren helyet kapó bájos, utcaképet idéző szobrokat is megcsodálhatjátok.

A tér másik oldalán található a volt Magyar Királyi Szálló épülete ad otthon a Damjanich János Múzeumnak. Érdemes választanotok az állandó és ideiglenes kiállítások közül: sok érdekességet megtudhattok az Alföld régészeti – művészeti múltjáról. Akár sörrajongók vagytok akár sem, az Interaktív Söráriumot ne hagyjátok ki. Ez az egyedülálló Sörmúzeum nemcsak egy kiállítás. Nem csupán söröző. Teljes értékű és Interaktív látványfőzde: mindez steam – punk környezetben. A Táncsics Mihály úton lesétálva betérhettek a Hadrendészeti Kiegészítő Parancsnokság kiállítására.

Innen csak egy ugrásra található a Szigligeti Színház. Modern épülete és színvonalas darabjai egyaránt országszerte népszerűek. A Színház mellett áll az 1928 – ban épült Tisza Szálló és Gyógyfürdő. A feltörő termálvíz nagyon jó mozgásszervi és reumatikus panaszokra, ráadásul szakorvosi beutalóval kedvezményesen vehetitek igénybe a szálló egészségügyi szolgáltatásait is. A gyógyvizet ti is megkóstolhatjátok, hiszen az épület sétány felőli oldalán a vízköpőből folyamatosan folyik eredeti hőmérsékletén. (Vigyázzatok, forró!)

A Tiszaparti sétányon és az azt övező Tisza parkban megéri elbóklászni. Míg a keleti oldalon a Béres szobor és a pompás Rózsakert kapott helyet, a nyugati oldal árnyas gesztenyefái alatt végigsétálva a Tiszai Hajósok terére juttok, melynek központja Szolnok jelképe a Tiszavirágok násza szoborcsoport található. Itt nézhetitek meg a Galériát (a helyiek csak „Zsinagóga”-ként ismerik), amely a város legjelentősebb fennmaradt műemléket. Kiállításokat és komolyzenei koncerteket rendeznek az épületben. A térről induló gyaloghíd igazi kuriózum: a tiszavirágot (ezt a pompás kis kérészt) formázó pillérjei átvisznek a Tiszaligetbe: ha átsétáltok, pontosan a Fürdőnél lukadtok ki. A Tiszapart festői környezetében épült strand nemcsak a termálvíz adta lehetőségeket aknázza ki, hanem élményfürdő jellegénél fogva minden korosztály kedvelt úticélja. Ha elfáradnátok a Tiszaliget kényelmes szálláshelyei közül válogathattok, hogy másnap (újra) felfedezhessétek ezt a csodaszép, egykori kereskedővárost itt, az Alföld szívében.