Szentedre

A hegy és a sík vidék – a Pilis és a Duna – találkozásánál, csodálatos természeti közegben található Szentendre, a Dunakanyar ékszeres doboza. A kisváros, mely méltán kapta a „Művészetek városa” elnevezést, sajátos mediterrán hangulatával és a fővároshoz való közelsége miatt nagyon kedvelt kirándulóhely.

Szentendre

A Fő téren érdemes kezdeni a kalandozást. Itt minden ház a megtestesült történelem, a maga saját történetével, habár az utcafrontot éttermek, kávézók, és ajándékboltok tarkítják. Itt található az InnoArt Galéria, a Kmetty Múzeum és a Szentendrei Képtár is. A Korona étterem felett nyílt meg a Mikro Csodák Múzeuma, amit tényleg kár lenne kihagyni. Ha érdekel, hogy férhet el négy teve és egy piramis egy tű fokában vagy épp egy mákszemen egy teljes fecskecsalád, mindenképp győződjetek meg róla a saját szemetekkel milyen varázslatos látvány. (Speciális nagyítót adnak.)

A Blagovesztenszka templomban tett kis kitérő után, a szemben lévő lépcsőn, sétáljatok fel a dombra, ahol megnézhetitek a Keresztelő Szent János plébániát. Csoki mániások feltétlen nézzenek be a Dobos Édességmúzeumba, ahol nemcsak a „Mester” munkásságát ismerhetitek meg, hanem ehettek egy szelettel az eredeti receptúra alapján sütött, igazi Dobostortából, amely nem a véletlennek köszönheti sikerét. Érdekes tény, hogy megalkotásakor még maga a Mester sem tudta, hogy később ennyire nagy karriert fut be a kreációja.

A Bogdányi úton végig sétálva betérhettek az Ámos Imre – Anna Margit Múzeumba, ahol a csodás kerámiák megtekintése után, már csak egy ugrásra található a MűvészetMalom. Az egykori Fűrészmalom ma a 20. századi Szentendrei művészet bemutatását és támogatását tűzte zászlajára, mindemellett tavasztól őszig hangulatos színházi előadásokra is beülhettek. Érdemes egészen a Bogdányi út végig elmenni, ráadásul útközben megcsodálhatjátok a Preobrasenszka szerb ortodox templomot is. Egy éles jobbra kanyarral eléritek a Retro Design Centert, amely 70 – es, 80 – as évekért rajongók számára egyenesen kötelező. Sőt, ez az interaktív időkapszula a maga nemében egyedülálló gyűjteménye bárkit nosztalgikus hangulatba hoz, ez tuti!

A Duna – Korzón visszasétálva gyönyörködhettek a Duna szépségeiben, vagy akár (ha eddig nem tettétek volna) haraphattok valamit, sok a vendéglátóhely. A 10 –es szám alatt találjátok a Magyar Rádió- és Televízió történeti kiállítását, ahol nemcsak a korabeli Tv és Rádiókészülékeket nézhetitek meg, hanem akár részesei lehettek egy valódi Híradónak. Ha időtök engedi, menjetek el a Közlekedési Múzeumba és a híres Skanzenbe is, ahol megismerhetitek a vidéki Magyarország tárgyi emlékein keresztül azokat a szokásokat, amelyre mi magyarok méltán lehetünk büszkék.