Személyi kölcsön kisokos – 2. rész

Sok esetben adódik úgy, hogy személyi kölcsönt kell kérnünk valamelyik pénzintézettől. Vannak tapasztaltabbak, aki már nem először fordulnak hitelért a bankba, de vannak kevésbé járatosak: fiatalok, első személyi kölcsönt igénylők, akik esetleg nincsenek teljesen tisztában mindennel, nem igazodnak ki a banki fogalmak sokaságában. Nekik szeretnénk segíteni egy kis összefoglalóval, hogy ne vesszenek el a személyi kölcsönök, szakszavak útvesztőjében. Az első rész után álljon itt a fogalmak magyarázatának folytatása.

Jövedelemigazolás

Az igazolható, rendszeres bevétel hivatalos igazolása, ami azért szükséges, hogy az ügyfél hitelt érdemlően bizonyítani tudja a pénzintézet felé a jövedelmét.

Személyi kölcsön

Olyan hitel, melynek összege szabadon felhasználható, a hitelösszeg bármire elkölthető. A kölcsön biztosítékaként nem szolgál ingatlanfedezet, hanem az adós rendszeres havi jövedelme szolgál a személyi kölcsön biztosítékaként. Amennyiben a személyi kölcsön törlesztőrészlete nincs rendszeresen kiegyenlítve, a banknak jogában áll a bankszámlára érkező jövedelemből a törlesztőrészletnek megfelelő összeget leemelni. A futamidő többnyire 12-84 hónap, az igényelhető hitelösszeg pedig általában 100.000-5.000.000 Ft között van.

Teljes Hiteldíj Mutató (THM)

A teljes hiteldíj-mutató egy belső kamatláb, ami a 3 hónapnál hosszabb lejáratú kölcsönök esetében iránymutató. A teljes hiteldíj-mutató szerepe, hogy össze lehessen hasonlítani más-más ajánlatokat, valamint, hogy az ügyfél megfelelő tájékoztatást kapjon. Számítása során a kamaton felül minden egyéb kiadást és plusz költséget bele kell számolni, úgy mint jutalékok, szerződési díjak, érték megállapítás összege, hitelkeret beállítási jutalék, stb. A kölcsön tényleges terheit százalékos formában adja meg.

Ügyleti kamat

A kölcsön kamata, amely több részből áll:

  • a Bank által megjelölt kamat, mértéke a Bank mindenkor hatályos Hirdetményben van közzétéve

  • referencia kamat, azaz az egyhónapos referencia kamat, forint alapon folyósított kölcsönök esetében egyhónapos BUBOR, euró alapon folyósított kölcsönök esetében egyhónapos EURIBOR

  • a Bank által megjelölt kamatfelár, aminek a mértékét a Bank mindenkor hatályos Hirdetményben találjuk

  • az adósminősítés során meghatározott kockázati felár mértéke

Változó hitelkamat

Minden olyan kamat ide tartozik, amely nem tekinthető rögzített hitelkamatnak.