Személyi kölcsön kisokos -1. rész

Sok esetben adódik úgy, hogy személyi kölcsönt kell kérnünk valamelyik pénzintézettől. Vannak tapasztaltabbak, aki már nem először fordulnak hitelért a bankba, de vannak kevésbé járatosak: fiatalok, első személyi kölcsönt igénylők, akik esetleg nincsenek teljesen tisztában mindennel, nem igazodnak ki a banki fogalmak sokaságában. Nekik szeretnénk segíteni egy kis összefoglalóval, hogy ne vesszenek el a személyi kölcsönök, szakszavak útvesztőjében.

Adós, adóstárs:

Az a személy, akivel a pénzintézet hitelszerződést köt, és a benne lévők szerint a pénzintézet a szerződésben leírt összeget az ügyfél rendelkezésére bocsátja. Ezen összeget, valamint ennek járulékait a szerződésben foglaltak szerint tartozik visszafizetni. Jogilag az adós és adóstárs szerepe azonos, azonban kockázati megítélésük más és más.

Devizabelföldi személy

Az a természetes személy, aki rendelkezik érvényes személyazonosító igazolvánnyal, melyet az illetékes magyar hatóság adott ki. Tizennégy éven aluliak esetében személyi azonosítóról kiadott hatósági igazolvánnyal kell rendelkezni.

Fix kamatozású hitel

Fix kamatozás, ha a szerződésben meghatározott időtartam alatta kamatfeltételek nem változnak, az ugyanannyi marad, mint a hitel felvételkor rögzített érték.

Futamidő

A személyi kölcsön futamideje az az időintervallum, amely idő alatt az adós az felvett kölcsönt és minden járulékát a szerződésbe foglalt törlesztő részletekben, a pénzintézetnek visszafizeti.

Hitelkamat

Az adós által felvett hitelösszeg fix, vagy változó százalékában megállapított pénzösszeg.

Hitelbírálat

A hitelekhez kapcsolódó banki kockázatelemzési folyamat, melynek során megállapítják az ügyfél számára adható hitel nagyságát.

Kamat

A felvett személyi kölcsön után úgynevezett ügyleti kamatot tartozik megfizetni az adós, amit a bank a havi törlesztőrészlet részeként fizettet meg. A kölcsön kamata egy éves kamatperiódusú fix, vagy változó kamatozású lehet. Ha a kamatozás fix, akkor bizonyos ideig a kamat mértékét nem változtatja meg a pénzintézet.

Kezelési költség

A pénzintézeti adminisztrációs munkáért felszámított költség, aminek a mértékét a mindenkor hatályos banki Hirdetményben hirdeti ki a pénzintézet.

Minimálbér

Heti 40 órában (azaz teljes munkaidőben) foglalkoztatott dolgozónak személyi alapbérként, illetve teljesítménybérként kötelező jelleggel kifizetendő legkisebb munkabér. Ennek mindenkori összegét jogszabály mondja ki.

Munkaviszonyból származó jövedelem

Annak a munkavállalónak, aki alkalmazotti státuszban dolgozik, a rendszeres havi munkabére.

Referencia kamat

A hitelhez kapcsolódó kamat része. Forint alapon folyósított kölcsönök esetében egyhónapos BUBOR, euró alapon folyósított kölcsönök esetében egyhónapos EURIBOR. Amennyiben a referencia kamat változik, akkor az adós által fizetett kamat is változik.