Hogy rendezzük be a legkellemesebben a kicsi és sötét nappalit?

Sajnos nem mindenkinek van lehetősége nagy alapterületű, körbeüvegezett nappalit kialakítani. A városok társasházaiban ez kimondottan lehetetlen és a nappali tájolása sem mindig a napos oldal felé néz. Vannak bútorok, színek, melyek optikailag nagyítják, levegősebbé teszik a teret, valamint sokat világosítanak rajta. Szóval hogyan is rendezzük be egy kis, sötét helyiséget? Először is, a bútorok legyenek filigrán, vékony részekből összetevődő darabok.

A nagy, vaskos, süppedős holmik összenyomják a teret. Ha nappali szekrényt választunk, akkor a keskeny kivitelt érdemes előnyben részesíteni, valamint azokat, melyek szellősen elhelyezhetők. A különálló polcok, a bútorrészek közötti üresen hagyott falfelületek mind-mind optikailag nagyítják a teret. A szekrény ne magasodjon mellmagasság fölé, mert azok a holmik melyek velünk egy szintben vagy magasabban végződnek „ránktelepedős” hatást keltenek, ha nincs elég nagy terünk.

Az alacsony, komódos megoldások viszont mondjuk úgy, lélegzethez juttatnak. A nappali szekrénykombinációknál az üveges megoldások szintén több szabad teret engednek látni, így ezek is ideálisak apró helyekre. A polcok közül azok az ideális darabok, melyek nem egy polcrendszer részei, hanem különálló darabok és nem rendelkeznek hátlappal, valamint függőleges oldalakkal.

A szabadon álló polc a szabadság érzetét kelti. A kanapé kiválasztásakor nem csak a méretre kell odafigyelni. Sok személy leültetésére alkalmas kanapékat is lehet kapni kis méretben. A lényeg, hogy a kanapén, ülés szempontjából a holt teret minimalizálni kell. Vékony háttámla, vékonyabb kárpitozás, kevésbé mély ülőfelület és keskeny kartámasz. A pufibb bútorok háttámlája és oldalkialakítása sok helyet elvesz, ám nem biztosít ülőfelületet. Az is jó megoldás, ha a kanapénak egyáltalán nincs kartámlája.

Ez is szabadságérzettel tölt el, így a tér, melyben a kanapé található, nagyobbnak, szellősebbnek hat. Nem csak a méret és a formatervezés a fontos, hanem a szín is. Nyilvánvaló, hogy a világos színekkel a szoba is világosabb lesz, ám vannak kivételek. A krém szín és a bézs néhány árnyalata nagyobbnak láttatja a kanapét, fotelt, mint amekkora valójában. Ez optikailag egyáltalán nem előnyös egy kis, sötét nappaliban. Néhány sárgával is így van, ezért érdemes nagyon megnézni, milyen árnyalatú is az a világos szín.

A szürke minden árnyalata tökéletes, még a sötét is. Érdekes módon a fekete is nagyíthatja a teret, ha megfelelő formavilág és anyag jellemzi az adott fekete holmit. A bútor kárpitozásával szintén sokat lehet segíteni a tágasság és világosság dolgán. A pufibb, bolyhosabb anyagok nem ideálisak, a letisztult, kifeszített és nagyon sima felületek illenek leginkább az ilyen kis helyekre. Azok a típusok, melyekről azt gondoljuk, hogy szinte fénytaszítók. Az „elnyelősebb” anyagok rontanak a kicsi tereken.

Ha kanapé, akkor igazán jó választás lehet a DOLE sarokkanapé. Pont egy fekete darab, de mivel némileg szögletes és minimális olyan felülete van, amin nem lehet ülni, ideális választás. Mivel fényesebb anyag, olyan, mintha önmaga is fénylene, így nem nyeli el az a kevés kis beáramló fényt. 210×180 centiméteres nagyságával nem is foglal nagy helyet, de négy-öt ember kényelmesen elfér rajta. A kárpitozása textilbőr az ülőfelület rugós, a háttámla aránylag magas, így igazán kényelmes darab. Ha egy ennél is kisebb kanapé fér csak el, akkor a TREND kanapé jó megoldás lehet. Kicsi, világosszürke, króm lábakkal, karfái és háttámlája kényelmes, de a lehető legvékonyabb kivitel.

A kis kanapé mérete 210×80 centiméter, így valóban befér kis nappalikba is. Kárpitozása az egyik legjobb, hiszen a szép, finom, de erős zsákszövetből készült. Ha nappali bútort kell választani, akkor a DUBLIN nappali szekrénysor ideális lehet, hiszen elemenként rendelhető, aránylag keskeny kivitelezésű és csodaszép világos a színe. Igaz, hogy a szekrények magasak, de a szín és a kivitelezés ellensúlyozza ezt. Tökéletes választás a megfelelő kombinációban a kicsi, sötét nappalik berendezésére.