Drégelyvár – útibeszámoló

Talán alig akad olyan ember, aki ne hallott volna Drégely váráról, és a vár alatti kicsiny faluról, Drégelypalánkról. Nemcsak a történelemkönyvekben és szépirodalmi alkotásokban olvashatsz Szondi Györgyről, Drégely híres kapitányáról: számos népballada, legenda, monda megénekelte már a vár történetét.

Drégely

A Börzsöny lankás hegyhátainak erdejében bújik meg Drégely sziklavára. Romjai a hősi helytállásról és hazaszeretetről üzennek az oda látogatóknak, természeti szépségei és történelmi nevezetessége miatt igen kedvelt célpont a túrázók számára. Már csak azért is, mert személygépkocsival illetve busszal egyáltalán nem megközelíthető a vár. (Jó hír viszont, hogy két irányból is elérhető, így Drégelypalánkon és Nagyorosziban is leparkolhattok, ha mégis autóval érkeznétek.)

Drégelypalánk felől a falu központjából indulva, induljatok el a „Drégely – vár felé” útbaigazító tábla irányába, Ipolyvece felé. (Ha kapásból nem látnátok a táblát,a Várkert Étterem és a Coop Áruház után forduljatok jobbra.) A falut elhagyva találjátok az apró köves „Sáferkutat”. (Ha ezidáig még nem tettétek volna meg, itt muszáj leparkolni a járgányt, csak gyalog mehettek tovább. ) A kút hozzávetőleg 3 km – re van a falutól, a sínekkel párhuzamosan, a Hévíz – patak mentén haladva, a pincesor után válik láthatóvá. (A beton viadukt alatt is menjetek át!) Innen kb. 45 – 60 percnyi, erdős gyalogtúrával juthattok fel a várba. Számítsatok rá, hogy a 444 méteres hegytetőt meredek emelkedésekkel tarkított úton érhetitek el, nehezített gyalogtúrára kalkuláljatok.
Nagyorosziból két túravonal is felvezet Drégely – várához.

A vasútállomástól ( a helyiek mint „Nagyállomás” ismerik), a volt katonai laktanyán keresztül, a betonút végéig autóval is elmehettek. ( Fontoljátok meg, hogy ebből az irányból jöjjetek, mert rettentően kátyús, kanyargós az út. ) Onnan hozzávetőleg 1,5 km – es gyalogtúrával mászhatjátok meg a várat. A község másik feléből, a Drégelyvár megállóhelytől ( a helyieknek csak „ Kisállomás” ) a „Z” majd a „K+” túrajeleket követve értek fel Drégelyre. Ez a gyalogtúra 5,5 km hosszúságú, némileg lankásabb útvonal.

Mivel Drégely – vár az országos Kéktúra vonalán található, így akár egy hosszabb túra része is lehet. Bernecebarátiból a Börzsönyi Kék jelzésen 13 km – t, Hont felől a Kék+ – ból indulva a Börzsönyi Kékbe kapcsolódva 8 km – t, Diósjenőről szintén a Börzsönyi Kék jelzésen haladva 11 km – t gyalogolhattok. Ha inkább a vonatot választanátok, ( amit jó szívvel ajánlok, mert csodaszép tájakon megy keresztül ), Vácról majdnem minden órában indulnak a kis piros vonatok. A megállóhelyekkel kapcsolatosan kérdezzétek a kalauzt, szívesen segítenek, hogy hol is szálljatok le. Ha igazi „Zsuzsi – vonat” feelinget érezni akarjátok, ne hagyjátok ki. Életre szóló kellemes emlék marad.