Díszítsd te is berendezési tárgyaidat Swarovski kristállyal

A Swarovski kristályok a közhiedelemmel ellentétben nem csak a gazdag emberek kiváltságai! Noha tény, hogy az ausztriai cég által gyártott ékszerek, így a Swarovski karkötők, a Swarovski nyakláncok vagy a Swarovski fülbevalók nem olcsók, akárcsak a cég egyéb termékei sem – például távcsövek vagy kristályfigurák –, azonban amennyiben díszítési célzattal vásárolunk magunknak Swarovskit, nem kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlni. Sőt mi több, a Swarovski kristály az egyik legjobb alapanyag ahhoz, hogy egy általános berendezési tárgyunkat kreatívan és ötletesen fel tudjunk dobni, amiből ezáltal garantáltan a lakás legékesebb díszét varázsolhatjuk.

Nyilván ehhez nem csak néhány Swarovski kristályra, hanem más egyébre is szükségünk lesz, de lássunk példának egy telefonkészüléket, ami az esetek többségében egy unalmas, egyhangú és egysíkú berendezési tárgy, az esetek többségében pedig még a dizájn tekintetében is vannak hiányosságai. Mi azonban könnyedén feldobhatjuk, nincs is más dolgunk, mint megálmodni egy színt, egy koncepciót és egy mintázatot hozzá, ezáltal igazíthatjuk a fal festéséhez, a helyiség hangulatához, de akár még saját ízlésvilágunkhoz is.

A telefon műanyagrészének beborításához a leginkább alkalmas kiegészítő az akrilfesték. Létezik matt és fényes színekben egyaránt, ezen felül pedig főként utóbbi nagyon mutatós tud lenni abban az esetben, ha a festésre Swarovski kristályok kerülnek felragasztásra. A két technika, illetve alapanyag – avagy az akrilfesték és a Swarovski kristály – alkalmazása egyébiránt más esetekben is kiváló végeredményt nyújthat, ezáltal nem kell beletörődnünk abba, hogy valamelyik berendezési tárgyunk nem illik a szoba hangulatához.

A metálozott akril festék előnye, hogy nem csak képes jól befedni az alapanyagot, hanem ezen felül vízálló, és a kopást, a karcolást is jól tűri, ami főként olyan használati tárgyak esetén fontos szempont, mint a távirányító, esetleg a telefon. Kiválóan felhordható ezen felül bármilyen felületre, és jól imitálja akármelyik fémet is. Egyedüli kivétel az üvegfelület, amihez üvegfestékkel vagy üvegkontúrral keverve érhetünk el nagyon látványos hatást. Ezen felül az általa bevont felület bár sima, azonban mikroszkopikusan mégis annyira érdes, hogy a csiszolt Swarovski kristályok könnyedén megragadjanak rajta. Ezáltal bármilyen alakot formázhatunk belőlük akril festékkel befestett és beszínezet felületre.

Jó hír, hogy az elkészítés módja is nagyon egyszerű, ezáltal az alapanyagok mellett szinte csak egy kis kreativitásra lesz szükségünk. Az alapanyagok tekintetében egyébiránt a festék és a Swarovski kristály mellett csak erős, lehetőleg kétkomponensű ragasztót kell vásárolnunk, ecset, olló és egyebek ugyanis a háztartások többségében megtalálható kiegészítők. Az elkészítést a festéssel kezdjük, de előbb zsírtalanítjuk hozzá a felületet. Használjunk finomszálú lapos ecsetet, hogy a felvitt festékréteg a lehető legjobb hatást keltse.

Amennyiben nem fedte be teljesen – például rosszul zsírtalanítottunk – még egyszer átkenhetjük a felületet a szebb hatás érdekében. Amennyiben a festés megtörtént, vegyük elő Swarovski kristályainkat, és előbb egy asztalon vagy valamilyen sima felületen rakjuk ki a mintát, nehogy a felragasztás során szembesüljünk azzal, hogy túl kevés a strassz a munkához. Amennyiben ez megvan, nincs is más dolgunk, mint megvárni, amíg az akril megszárad, majd óvatos mozdulatokkal, akár előre felrajzolt sablonra felragasztani a Swarovski kristályokat, és máris kész az exkluzív, vintage berendezési tárgyunk!